FAQ

Кога е идеалното време за плаване?

Няма не-идеално време за плаване в Гърция. Катамараните, които ви предлага BVA Charter са просторни, с много екстри – широк и уютен вътрешен салон, самостоятелно климатизирани каюти. През топлите месеци можете да се насладите на плуването, гмуркането, “cliff jumping”-а, SUP сърфинг-а, докато през по–хладните можете да оцените тишината и уединението, която островите предлагат, да използвате времето за риболов, йога ритрийт, или романтично плаване с любими хора.

 

Безопасно ли е да се плава на катамаран?

Катамараните за двукорпусни плавателни съдове, приблизително три пъти по-широки от еднокорпусните, кренът (страничното клатене) е много по-малък, което се отразява на стабилността на съда. Катамараните предлагат комфорт, сугурност и простор.

 

Как се определя маршрутът на плаване?

Това е най-хубавата част. Маршрутът и темпото на цялото плаване се определя от вас. Ако решите да наемете лодка с наш опитен шкипер, може да разчитате на него изцяло за съвет и предложения, тъй като той добре познава условията за плаване и разнообразието на красивите морски кътчета, знае как да се справи с прогнозата за времето, за да е винаги в полза на клиента.

За да ви помогнем с планирането на почивката, в секция Дестинации от BVA Charter ви предлагаме примерни маршрути, както и описания на по-интересните забележителности. 

 

Как да стигна до Alimos Marina?

Ние може да осигурим трансфер от/ до мястото ви на пристигане в Атина (летището, автогарата или гарата) или да ви упътим подробно, за да ни намерите. От летището има директен автобус до пристанище Alimos Marina.

Ако пътувате със собствен превоз, може да паркирате напълно безплатно в района на пристанището. До катамарана или яхтата може да бъде достигнато с автомобил, което улеснява пренасянето на багажа и зареждането с провизии.

 

Какво да нося със себе си?

За да се чувствате максимално комфортно на борда и да имате повече пространство за себе си и компанията ви, ви съветваме внимателно да подберете гардероба си. За вашата сигурност и комфорт ви препоръчваме да опаковате багажа си в меки сакове или чанти, които са по-компактни и лесни за съхранение. Заедно с това, обезопасяването на меката чанта или сак, в случай на вълнение, е по-лесно и сигурно. 

Дрехите, от които ще имате нужда, е желателно да бъдат както удобни, така и разнообразни – за топло и студено време, поне едно ветроупорно яке или горнище, поне един панталон с дълги крачоли. Обувките на всяка цена е нужно да са равни – без токове или платформи. На борда ходим боси или с чехли само за тази цел, с които не се излиза навън. Препоръчваме ви да носите и шапка за слънце.

Слънцезащитните кремове и лосиони, инсектицидните репеленти, и балсамът за устни също е препоръчително да присъстват в багажа ви.

Що се отнася до лекарства и превързочни материали – всеки има ‘’задължително съдържание’’ на личната си аптечка, с която обикновено пътува. Но освен тези „традиционни” медикаменти, добре е да предвидите – за всеки случай - лекарства срещу морска болест, антиалергични таблетки или крем, бързодействащи средства срещу стомашно-чревни разстройства, пластири и мехлем против кожни изгаряния или възпаления.

На борда разполагаме с аптечка за първа помощ.

 

Мога ли да внасям храна и напитки на борда?

Може сами да изберете и вземете на борда храната и напитките, които обичате. Ние сме на разположение, ако имате нужда от съвет по отношение на количество. Препоръчваме храните да бъдат закупени на място в Гърция, непосредствено преди да се качите на борда.

От BVA Charter бихме искали да се погрижим за всичко, от което имате нужда по време на вашето плаване. Собственикът на плавателния съд може да ви помогне с осигуряването на храна, напитки и други провизии, само ни изпратете информация преди пътуването за продуктите, с които желаете да бъде зареден катамаранът или яхтата, когато пристигнете. Ще заплатите само и единствено стойността на храните и напитките без допълнителни разходи.

 

Има ли кухня на борда?

Всяка лодка разполага с напълно оборудвана кухня на ваше разположение. Оборудването може да включва газов котлон, фурна, микровълнова фурна, барбекю, кафе машина, кана за гореща вода, диспенсер за вода.

За детайли, моля да разгледате спецификациите в секция Катамарани / Яхти.

С цел безопасност, обикновено катамараните и яхтите се предлагат с кухненско оборудване и посуда, изработени от нечупливи материали /метал, пластмаса, дърво/.

 

Какво документи трябва да взема?

Напомняме ви да вземете със себе си:

1. Международен паспорт или лична карта.

2. Потвърждение за направената резервация.

3. Застраховки или европейска здравна карта, ако сте направили такива.

4. Валиден документ, даващ право за управление на катамарана или яхтата, ако плавате без шкипер.

5. Парични средства за допълнителни разходи и лични нужди.

 

Снабдени ли са катамараните и яхтите със спално бельо и кърпи за баня?

Предлаганите катамарани и яхти са снабдени със спално бельо във всяка стая, както и комплект кърпи за баня. Необходимо е да си вземете собствена кърпа за плаж. Хавлиите, които се предоставят на борда, не бива да се използват като плажни кърпи.

 

Колко души може да събере един катамаран или яхта?

Максималният брой гости зависи от размера на плавателния съд, който изберете. За детайлна информация вижте секция Катамарани / Яхти. Ако освен шкипера, бихте искали да наемете допълнителен екипаж, като хостеса или готвач, моля да планирате внимателно необходимото място на борда, за да получите максимален комфорт.  

 

Зависи ли цената за наемане на яхта от броя гости?

Крайната цената за наемане е за целия плавателен съд. За повече информация вижте раздел отстъпки в Общите условия.

 

Какво е електрическото захранване на борда на катамараните?

Всички катамарани, които предлагаме са снабдени с променливотоково захранване – АС 220 V, осигурено от дизелов генератор по време на плаване и на котва, и външно токозахранване, осигурено от пристанище. Успоредно с това, катамараните предлагат и 12V или 24V правотоково захранване, подсигурено от специални акумулаторни батерии, зареждащи се от тока, получен от пристанището или слънчеви панели и вятърни генератори. Електрическите схеми на катамараните са съобразени и с нуждата от използване на мобилни устройства (телефони, таблети, апарати и др.) и за тази цел каютите на повечето модели катамарани разполагат с фабрично монтирани USB гнезда за зареждане. Ако Вашите електрически уреди използват променлив ток - 110 волта, трябва да вземете със себе си адаптори.

Детайлна информация може да получите на страницата на всеки отделен катамаран или яхта.

 

Какво е динги?

Дингито е надуваема спасителна лодка със собствен двигател, с която разполага всеки от отдаваните под наем съдове. То е задължително спасително оборудване съгласно изисванията на морската администрация. Това условие не пречи то да се използва и с цел да се придвижваме от и до брега, ако например сме на котва или с цел развлечение, риболов и др.

 

Има ли интернет връзка на борда?

Повечето от лодките предлагат безплатен Wi-Fi на борда до определен лимит. Проверете в листа със спецификации на лодката, която искате да намете.

 

Кога започва и завършва плаването?

Практика е гостите да бъдат настанени в събота след обяд, след като бъде почистена, приготвена и заредена лодката. Обикновено това става не по-късно от 17 часа. Естествено, ако всичко е готово по-рано, отплаваме веднага. Необходимо е така да се планира плаването, че лодката да бъде върната в пристанището в петък вечерта и да се освободи не по-късно от 9 часа сутринта в събота.  

При желание за наем на лодката за различен или по-дълъг период от време, може да обсъдим възможните варианти. 

 

Какво включва цената, която е посочена в сайта?

Цената включва наем на лодката.

Някои от предлаганите катамарани или яхти могат да включват в цената за наем и оглед за щети, почистване, преглед на съда с водолаз, осигуряване на чисто спално бельо и основни консумативи (сапун, почистващи препарати, др.). За детайлна информация вижте секция Катамарани / Яхти.

 

Какво не е включено в посочената цена?

1. Заплащането на услугите на професионален шкипер. При желание да наемете посочен от нас шкипер, цената на услугата е посочена към всеки конкретен плавателен съд.

2. Заплащането на услугите на хостеса, готвач или друг екипаж. Цените за тези услуги са посочени към всеки конкретен плавателен съд.

3. Всички консумативи, които не могат да бъдат количествено измерени в началото на плаването като: гориво (за главните двигатели, генератора и дингито), пристанищни такси, консумация на ток, вода и обслужване на пристанище и др., се заплащат допълнително на място в брой. Депозит гаранцията също се заплаща допълнително, не по-късно от началната дата на плаване.

 

Как да платя плаването?

Чартърът се заплаща на две вноски:

·         Авансово плащане: 50% от сумата за наемане на плавателния съд, 5 дни след подписване на договор за резервиране.

·         Окончателно плащане: оставащите 50%  от сумата за наемане на плавателния съд - най-късно до един месец преди отплаване.

Сумата може да бъде заплатена в лева или евро в българска или гръцка сметка на фирмата-собственик.

Детайлна информация за начина на плащане може да намерите в секция Общи условия.

 

За какво служи депозит гаранцията?

Депозит гаранцията се използва за възстановяване на щетите или загубите, нанесени върху плавателното средство, оборудването и инвентара по време на чартъра, включително и като самоучастие при възникване на застрахователно събитие, причинено по вина на Клиента. От депозит гаранцията се изключват щети или дефекти, произлизащи от нормалното износване при експлоатация. Депозитът се заплаща преди отплаване (по банков път или в брой) и се връща на клиента след инспектиране на лодката при завръщане на пристанището. Стойността на депозита зависи от големината на лодката, която наемате. Точната сума е посочена в листа с характеристики на всяка лодка (вижте секция Катамарани / Яхти).

 

Каква е процедурата за отказване на резервация и възстановяване на извършени плащания?

Процедурата за отказ от чартър зависи от датата на отказ и датата на чартъра. За детайлна информация, моля вижте секция Общи условия

 

Лодката разполага ли с капитан (шкипер) или аз трябва да осигуря управлението?

Повечето лодки, предлагани от нас се отдават под наем без екипаж. Ако разполагате с опит и необходим документ, даващ ви правото да управлявате конкретен плавателен съд, вие сте свободни да решите, дали да поемете управлението или да  си почивате активно, докато шкипера се грижи за вашето приятно и безопасно плаване.  

Ако все пак предпочетете сами да поемете управлението на плавателния съд, гръцките власти изискват  минимум един лиценз/ сертификат за ветроходство и един опитен член на екипажа, като помощник шкипер. Сертификатите ASA & RYA са напълно признати. Местните пристанищни власти могат да изискат допълнително и декларация за ветроходен опит на капитана и помощника. За детайлна информация, моля вижте секция Общи условия.

 

Защо да ползвам шкипер?

За да се наслаждавате на максимално безгрижна почивка, можем да ви препоръчаме шкипер, специално подбран за вас. Той познава най-добрите места за пускане на котва, местни условия и спецификите на районите, в които се плава, и е там за вас, за да ви отведе до най-красивите морски кътчета в Гърция. Когато състоянието и оборудването на лодката е грижа на професионалист, сте освободени от отговорност в случай на щети и повреди, причинени от капитанска грешка като така пестите пари, нерви и отрицателни емоции.

Чартирането с лодка с капитан има множество преимущества:

Имате повече избор – свободни сте да решите дали вие да сте капитан на лодката с капитана до вас, който да ви информира и помага, или да си почивате и да се забавлявате със семейството и приятелите си, докато капитана се грижи за всичко останало, оставяйки ви без грижи и отговорности.

Той се грижи нищо да не ви липсва по време на почивката – на такъв огромен катамаран с толкова много механични части, капитана е човека, който знае как да се справя с всяка ситуация възникнала в морето и в повечето случаи веднага да поправи всяка повреда, така че вие да не мислите за нищо по време на почивката си.

Той се уверява, че се чувствате в безопасност. Капитана познава най – добрите места за пускане на котва, местни условия и дълбочината на района, като така ви освобождава от стреса на внезапни аварии, като например освобождаването на котвата през нощта. Още повече, ако закотвянето не е сигурно, капитана ще остане на борда, позволявайки ви да се насладите на местните гледки без никакви грижи.

Спестявате пари – когато лодката се стопанисва от професионалист или под назора на такъв, тя и оборудването й могат да се запазят в отлично състояние, освобождавайки ви от случаи на щети.

И разбира се, той ще се погрижи и да направи пътешествието ви по – интересно – капитана ще ви предлага малко познати места, на които ще се насладите и ще изгаряте от желание да опознаете.

 

Мога ли да взема домашния си любимец на борда?

От BVA Charter държим на всеки наш клиент. Ако искате да вземете вашия домашен любимец на борда, молим да уведомите предварително. В такива случаи, катамарана или яхтата ще трябва да премине през биологично почистване след като почивката свърши. Цената му е 300 EUR. Все пак това ваше желание трябва да е съгласувано с останалите пасажери.

 

Да си правя ли застраховка?

Всички лодки, които нашата компания предлага, са застраховани, но тези застраховки не покриват лични здравни и застраховки “Живот”. Ние от BVA Charter ви съветваме да направите лични застраховки на всички, които ще бъдат на борда на катамарана или яхтата. За повече информация сме на ваше разположение.