Новини

10-те Морски Заповеди

 

1. Заложете на ветроходен катамаран.
По-стабилен е, няма типичното за еднокорпусната лодка странично клатене и големи наклони, което спестява и мокрите и хлъзгави бордове. Катамаранът е много по-просторен, разполага с широки вътрешни и външни части за релакс и допълнителни битови и технически екстри.

2. Изберете подходящ маршрут. 
Консултирайте се предварително кои маршрути са подходящи, ако плавате за първи път, насочете се към по-кратки преходи, в по-спокойни води.

3. Не прекалявайте с обема на багажа, като направите равносметка, ще се окаже, че сте носили предимно банските си. 
Съветваме ви да използвате меки чанти – по-лесно вместими са и в случай на силно вълнение – по-безопасен вариант. Вземете си удобни и разнообразни дрехи – за топло и студено време, поне едно ветроупорно яке или горнище, поне един панталон с дълги крачоли. Подберете обувки, които не се пързалят и не оставят следи по лодката (с бяла равна подметка). Шапката за слънце и слънчевите очила са освен хубав аксесоар, също и полезен. Слънцезащитните кремове и лосиони, инсектицидните репеленти и балсамът за устни също е препоръчително да присъстват в багажа ви. Що се отнася до лекарства и превързочни материали – всеки има ‘’задължително съдържание’’ на личната си аптечка, с която обикновено пътува. Освен тези „традиционни” медикаменти, добре е да предвидите – за всеки случай – лекарства срещу морска болест, антиалергични таблетки или крем, бързодействащи средства срещу стомашно-чревни разстройства, пластири и мехлем против кожни изгаряния или възпаления. 

4. Наемете опитен капитан.
За вашата сигурност, а и за доброто ви настроение и безгрижие, изборът на капитан е от много голямо значение. Изберете опитен капитан, който познава много добре района, в който ще плавате. 

5. На борда шеф е капитанът. 
Слушайте капитана! Той най-добре познава плавателния съд, района на плаване,  метеорологичните условия, както и местата за забавления. Може да му имате 300 % доверие. 

6. Не се притеснявайте за морската болест – или ще ви хване, или не. 
Да се върнем към Заповед номер 1. Ако я спазите, вероятността да се почувствате дискомфортно е много малка. Понякога може да се появи по-силно вълнение, съчетано с вятър. В случай, че изпитате дискомфорт, е добре да използвате медикаментите от Заповед номер 3. 

7. Пазете телефона си от внезапен порив да поплува. 
Докато се движи лодката, а и вие на нея, понякога вещите на борда имат собствена идея за движение. Уверете се, че сте ги поставили на безопасно място.
Същото важи и за децата и домашните любимци.

8. Пазете главата и ръцете си от мачтата, въжетата и всички познати и непознати механизми на борда. 
Например, стандартно оборудване на ветрохода е гикът. Представлява хоризонтална греда, закрепена в долния край на мачтата. Твърде е възможно човек да си помисли, че е там с единствената цел да удря пасажерите по главата. 

9. Питайте винаги капитана.
Ако не сте сигурни как работи нещо на борда, ако имате някакъв проблем или въпрос, попитайте капитана, той е вашият най-добър приятел на борда. 

10. Забавлявайте се!
От сърце! Животът е приключение – насладете му се!